Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

BINTEO, ΟΡΘΙΟ ΞΥΛΟ, WOOD ENGRAVING



ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑ ΣΕ ΟΡΘΙΟ ΞΥΛΟ
( όρθιο ονομάζω το ξύλο που είναι κομμένο κάθετα στον κορμό. Δηλαδή σαν να κόβω φέτες τον κορμό του δέντρου.Έχει δυσκολία στην χάραξη αλλά τεράστια αντοχή στις πιέσεις της εκτύπωσης, γιαυτό και μέχρι τις αρχές του 1900, η ξυλογραφία σε όρθιο ξύλο βοηθούσε στο φιλοτεχνούνται οι εικόνες στα έντυπα.Χρειάζονται ειδικά εργαλεία λόγω της σκληρότητας και ειδική τεχνική χάραξης. Τα ξύλα που προσφέρονται γιαυτή τη δουλεια είναι τα άγρια και ξυνά, όπως αγριελιάς, βυσσινιάς, κερασιάς κ.ά.)

  1. Πρώτα πρώτα,  η επιφάνεια του ξύλου έχει γίνει τελείως επίπεδη διότι την έχω επεξεργαστεί με διάφορα γυαλόχαρτα μέχρι να γίνει λεία.
  2. Προετοιμασία του ξύλου· χρωματίζω την επιφάνεια του ξύλου με ένα σκούρο μελάνι, π.χ. με μαύρη σινική μελάνη αραιωμένη με λίγο νερό.
  3. Πάνω στην προετοιμασμένη επιφάνεια σχεδιάζω την σύνθεση μου με μία πένα χρησιμοποιώντας μαύρο καθαρό μελάνι.
  4. Αρχίζω χάραξη χρησιμοποιώντας τα καλέμια μου.Τα καλέμια αφαιρούν τις λευκές επιφάνειες και επίσης δημιουργούν με διάφορους τρόπους γκρίζα.
  5. Όταν τελειώσει η χάραξη με ένα ρολλό μελανώνω την επιφάνεια που έχει χαραχθεί. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα μελάνι στο ρολλό αλλά σιγά σιγά και με λίγο μελάνι επαναλαμβάνω το μελάνωμα.
  6. Μετά από το μελάνωμα τοποθετώ το χαρτί που είναι κατάλληλο για την ξυλογραφία, επάνω στην επιφάνεια που έχει μελανωθεί, κατόπιν με ένα κοίλο εργαλείο, π.χ. ένα κουτάλι, πιέζω με αργές κινήσεις και προσοχή το χαρτί έτσι ώστε να ‘’πάρει’’ το μελάνι από την επιφάνει του ξύλου. (Κρατάω το κουτάλι με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε το μεγάλο δάχτυλο της παλάμης να βρίσκεται μέσα στο κοίλωμά του.) ‘’Ξεκολάω’’με προσοχή το ήδη τυπωμένο χαρτί και έχω στα χέρια μου το πρώτο χαρακτικό.


Όλα τα παραπάνω αφορούν την τεχνική όπου το σχέδιο πρωτογενώς δημιουργείται πάνω στο ξύλο με την πένα και επομένως το χαρακτικό θα αποδωθεί ‘’καθρεπτικά’’, δηλαδή το δεξί αριστερό.
Εάν έχω δεδομένο σχέδιο και θελω να φιλοτεχνηθεί χαρακτικό, τότε αντιγράφω σε ένα ριζόχαρτο τα περιγράμματα του σχεδίου και το μεταφέρω αντεστραμένο στο ξύλο με την βοήθεια καρμπόν.

Γιάννης Γουρζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου